Kolagen pripada obitelji proteina i čini 1/3 ukupne mase proteina u ljudskom tijelu. Glavne aminokiseline sadržane u kolagenu su prolin, glicin i hidroksiprolin. U našem tijelu kolagen omogućuje koheziju tkiva i organa, igra važnu ulogu u hidrataciji, otpornosti i elastičnosti kože, a također smanjuje rizik od razvoja degenerativnih bolesti zglobova.
Kolagen tipa 2 – što je to?
Kolagen tipa II je jedan od različitih tipova i igra ključnu ulogu u održavanju strukture i elastičnosti zglobne hrskavice, pomažući u apsorpciji sila koje djeluju na zglobove tijekom kretanja. Ključan je za pravilno funkcioniranje zglobova i održavanje njihovog zdravlja. Pad proizvodnje kolagena u tijelu je neizbježan fenomen povezan sa starenjem. Kako godine prolaze, ovaj proces dobiva na zamahu, a učinci nedostatka postaju sve vidljiviji. Zato je potrebno nadomjestiti kolagen, a brojne dodatke prehrani možete potražiti online.
Gdje se nalazi ovaj kolagen?
Kolagen tipa II u tijelu se nalazi uglavnom u hijalinom tkivu (cca. 80%). Također se nalazi u hrskavici, odgovornoj za njezinu elastičnost i čvrstoću, kao i u epitelu rožnice. Kolagen tipa II u hrani se nalazi uglavnom u životinjskim proizvodima. U kontekstu dodataka prehrani, dobiva se iz svinjske kože, kostiju ili tetiva, dok se kolagen tipa II iz ribe, tj. tzv. morska sol, dobiva iz kože, ljuski i kostiju ribe. Najbogatiji izvor kolagena tipa 2 je pileća hrskavica.
Prirodni kolagen tipa 2
Prirodni kolagen tipa 2 je neprerađeni oblik kolagena koji se javlja u živim organizmima i nije podvrgnut nikakvoj toplinskoj ili kemijskoj obradi. Prirodni kolagen ima velike molekule, reda veličine 285-300 kDa.
Za usporedbu, molekule kolagen hidrolizata imaju veličinu od 3 kDa do 10 kDa. Prirodni kolagen tipa II – za razliku od hidroliziranog kolagena – zadržava svoju izvornu strukturu.
Istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka prehrani s nativnim kolagenom može dovesti do razvoja imunološke tolerancije, što može smanjiti upalu i degenerativne procese u zglobovima.
U čemu pomaže kolagen tipa 2?
Suplementacija proteinom kolagena tipa II osigurava gradivni materijal za sintezu kolagena i obnovu hrskavice. Kolagen stimulira rast hondrocita, odnosno stanica hrskavice. Djelomično denaturirani kolagen može izazvati imunološku toleranciju i spriječiti pojavu ili ublažiti simptome artritisa.
Tijelo stoga neće napadati vlastita tkiva. Degradacija i metabolički poremećaji kolagena tipa II u zglobnoj hrskavici mogu dovesti do osteoartritisa.
Kolagen u hrani – Koje namirnice ga sadrže najviše?
Prirodni izvori kolagena mogu se pronaći u mnogim životinjskim proizvodima, kao što su iznutrice (jetra, srca), riba, svinjetina, voćni žele, sir, hrskavica, želatina, peraje morskog psa… Osim toga, vrijedi konzumirati proizvode bogate tvarima koje povećavaju prirodnu sintezu kolagena u tijelu. Proizvodnju kolagena mogu podržati:Vitamin A, C i E te flavonoidi sadržani u voću (maline, jagode, agrumi) i povrću (peršin, paprika).
Oblici kolagena tipa 2 – tekućina, prah ili tablete
U brojnim namjenskim online trgovinama možete pronaći kolagen tip 2: kao prah, tekućina, tablete, kapsule… Pripravci dolaze u obliku jednokomponentnih proizvoda koji sadrže goveđi, svinjski ili morski kolagen. Kolagen za piće jednostavan je za korištenje, ne zahtijeva dodatno otapanje u tekućini. Također jamči dobru apsorpciju. Vrijedi odabrati kolagenske proizvode s dodatkom drugih tvari koje podržavaju njegovo djelovanje, poput vitamina C, koji je ključni element u njegovoj sintezi.