Kako urediti malu kuhinju i maksimalno iskoristiti prostor

Kako urediti malu kuhinju i maksimalno iskoristiti prostor

Kuhinja je prostorija u kojoj se priprema hrana, ali isto tako služi za objedovanje i druženje. Ukoliko nemate smočnicu u svom životnom prostoru, kuhinja služi i za pohranu namirnica.

Ako ste mislili da ne možete urediti malu kuhinju tako da ona bude i blagovaonica i smočnica, gadno se varate.

U nastavku teksta vam donosimo manje poznate savjete koji će pomoći da maksimalno iskoristite kuhinjski prostor u svojoj kući ili stanu. Vizualno i praktično.

 

Mala kuhinja/smočnica

smočnicaJedno je sigurno. Ako imate malu kuhinju, potrebne su vam dodatne vještine kako biste sve obroke uspješno pripremili ali i one organizacijske.

Iako vam u maloj kuhinji doslovno sve može biti nadohvat ruke, jednako je bitno organizirati raspored namirnica po važnosti. Kako to napraviti u skučenom prostoru?

Ok – krenimo redom.

Elementi s kliznim vratima će vam pomoći uštedjeti na prostoru. Na ovaj način nema robusnih elemenata koji se otvaraju prema vani, što znači da postoje manje šanse da ćete se ozlijediti. Super su praktični i jednostavni za održavanje.

Pomične police možete instalirati u rupama između elemenata. Ukoliko kuhinja nije građena po mjeri, između elemenata bi se moglo naći mjesta za pomične police u kojima možete držati ulje, ocat i ostale namirnice u bocama koje zauzimaju puno mjesta. Ako je prostor preuzak za boce, u pomičnoj polici možete organizirati začine.

Police do stropa je taktika kojom smočnicu takoreć možete organizirati na zidu kuhinje. Ali nemojte napraviti samo par polica nego iskoristite prostor do stropa. Na najvišim policama možete držati sastojke koje rijetko koristite i tako ih organizirati do najdonje police. Uštedjet ćete prostor a ako instalirate asimetrične police (ovisno o tome koliko prostor dopušta) vaš novi zid postaje i ukrasni.

Kuhinjska kolica s kotačima ne koštaju puno i možete ih naći u svakoj trgovini s opremom za domaćinstvo. Možete birati koliko razina želite da vaša kolica imaju, a kotačići dodatno pomažu da svoju mini prijenosnu smočnicu premjestite gdje god vama više odgovara.

Kako biste iskoristili maksimalno prostor u elementima možete koristiti organizatore u ladicama ili na unutarnjoj strani kuhinjskih elemenata. Na unutarnjoj strani, organizator sa džepovima će poslužiti da spremite sitne kuhinjske detalje koji vam pomažu svojom funkcijom ali nemaju adekvatno mjesto.

 

Mala kuhinja/blagovaonica

mala kuhinjaOsim šatro smočnice u svojoj maloj kuhinji možete imati i prostor za objedovanje koji neće smetati ili upadati u oko kao nešto glomazno.

Kako? Jednostavno. Instalacijom šanka ili bara ostvariti ćete željeno. Daska koju ćete pretvoriti u šank može biti na zidu dok ju ne treba postaviti i servirati. Takoreć možete s nogu jesti a možete i postaviti visoke stolice (na rasklapanje za još veći prostor vizualno).

Postoji još nekoliko trikova za vizualno povećanje malog prostora.

Birajte što svjetliju boju elemenata – to će pomoći kod ‘otvaranje’ cijele prostorije.

Ako imate mogućnost objesiti pribor za kuhanje iznad glava, odnosno ispod stropa, objesite lonce i tave i uživajte u oslobođenom prostoru.

Za dodatno vizualno povećanje prostora možete također objesiti malo veće ogledalo na jedan kuhinjski zid. Ovaj trik čini da prostor izgleda veći i širi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)