Najbolje sorte lješnjaka za uzgoj usjeva

Najbolje sorte lješnjaka za uzgoj usjeva

Želite uljepšati vrt na poseban način. Dodatno uređenje okućnice može biti skupo, s obzirom da danas u vrtnim centrima možete birati i biljke egzotičnog podrijetla.

No, kako urediti vrt na jednostavan način, dodatno ga uljepšati i pomoći ostatku vrta u njegovom bogatstvu?

Odgovor je biljka lješnjak. No nije samo dovoljno kupiti i posaditi bilo koju sortu. Savjetujemo da nastavite čitati, jer u nastavku donosimo važne karakteristike koje nikako ne smijete zanemariti kad je u pitanju lješnjak.

sorte lješnjaka

Nisu sve sorte predviđene za sve klimatske uvjete. Osim na tom polju, dodatno možete pogriješiti kupovinom krivih sorti, koje neće omogućiti oprašivanje.

Izaberite odgovarajuću sortu lješnjaka za svoj vrt

Prvi korak je detaljan pregled vašeg vrta. Postoje li dijelovi okućnice koji su uvijek u hladu? Odredite prostor na kojem namjeravate posaditi novi dodatak i nakon što odredite glavne značajke, moći ćete izabrati pravu sortu za vas.

lješnjakGrm lješnjaka može doseći do 6 metara visine. Dolazi s raskošnom krošnjom i plitkim korijenjem. Upravo zbog toga, valja odrediti veći dio vrta za lješnjake, te redovito ih i obilno zalijevati. S obzirom na plitko korijenje, redovito zalijevanje će spriječiti njegovo isušivanje.

Cvat lješnjaka se odvija dvaput godišnje, u ožujku i prosincu. Za oprašivanje je potrebno u blizini posaditi nekoliko različitih sorti jer su cvjetovi istospolni.

Sorte lješnjaka koje preporučuju znalci

Trebizond je sorta podrijetlom iz Gruzije. Krasi je visoka produktivnost. Ljuska je prepoznatljive tamno smeđe boje a svako cvjetanje donosi do maksimalno 6 plodova. S masom od samo 3 g, sadrže 72%masti. Trebizond može podnijeti jako niske temperature, do -32 °C.

Kavkaz je sorta koja može narasti do 3 m visine. Plodovi su takođe 3 g teški, no sadrže manje biljne masnoće od Trebizonda. Dodatnu vrijednost ima i kao oprašivač, koji olakšava mehanički berbu. Ova sorta rano sazrijeva. Možete ju dodatno prepoznati po smaragdno zelenom lišću.

Moskovski rubin je jedna od najboljih sorti lješnjaka po nekoliko značajki. Naziv Moskovski rubin je dobila zato što ju je otkrio akademik Yablokov u Rusiji, a rubin zato što i plod i lišće u punom cvatu krasi boja maline. Najviše se preporuča za vrtove jer povećavaju produktivnost ostalih usjeva. Grm 5 metara visok, boje maline će svakog posjetitelja vašeg vrta ostaviti bez riječi.

lješnjak

Varšava crvena je sorta lješnjaka europskog podrijetla. Krupniji plodovi koji sadrže i do 73% biljne masti sazrijevaju u drugoj polovici mjeseca rujna. Osim za žetvu, ova sorta lješnjaka se koristi kao ukrasna biljka, također zbog neodoljivo crvenih listova.

Barcelona je sorta koja naraste do 5 metara. Ima jako široku krošnju, zato je potrebno ostaviti veći komad vrta za nju. Karakteriziraju je visoki urodi plodom. Zbog visoke kalorične vrijednosti, gdje Barcelona ima više kalorija od ribe ili mesa, ne preporuča se za redovitu konzumaciju, pogotovo kod problema s težinom.

Anapa je sorta podrijetlom iz Kavkaza. Najviše uspijeva na samoj obali Crnog mora. Sazrijevanje se odvija na kraju kolovoza i početkom rujna a cvat se sastoji od maksimalno 6 plodova koji mogu doseći težinu od 2,5 g. Grmovi nisu visoki kao kod nekih rođaka, najviše je zabilježeno 4 metra visine, no zato je otporna na zimu, što znači da ju možete bezbrižno posaditi u zasjenjenom dijelu vašeg vrta.

Naveli smo sorte lješnjaka koje su na našim prostorima ujedno i najviše dostupne. Osim što se koriste za uljepšavanje okućnice, lješnjak je plod koji se preporuča za ravnotežu prehrane. Tako da kupovinom prave sorte možete poboljšati izgled oko svoje kuće i dodatno oplemeniti smočnicu organskim proizvodima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)