Kakav je utjecaj tehnologije na djecu?

Kakav je utjecaj tehnologije na djecu?

Tehnologija se svakim danom više i više čini kao nezaustavljiva sila. No, kako tehnologija utječe na ljude, te pogotovo djecu i njihov razvoj?

Dok razvoj tehnologije odraslima donosi olakšanje kod obavljanja svakodnevnih obaveza, pogotovo s pojavom interakcije online, pitamo se osjećaju li se djeca više usamljeno uz korištenje tehnologije. Istraživanja pokazuju da su tehnološki napredniji tinejdžeri, ujedno i nesretniji. Svemu tome pridonose društvene mreže, koje na kraju dana i nemaju isti učinak kao i provođenje vremena u ugodnom društvu.

Kako tehnologija utječe na ljude?

Unazad nekoliko godina nismo bili naviknuti na obavljanje mnogih dužnosti online. Nestali su redovi čekanja, pogotovo u državnim institucijama i bankama, a zajedno s njima, kao da su nestale i brojne situacije u kojima smo bili obogaćeni ljudskom interakcijom.

utjecaj tehnologije na djecu

Također možemo primijetiti i negativan utjecaj tehnologije na djecu. Kad čujete izraz ‘društvena mreža’ prva asocijacija obično biva – druženje ili interakcija. Poznato je da je nekad lakše ‘istrest dušu’ kompletnom strancu, nego znancu i prijatelju. No, opasnost ne dolazi od dijeljenja intimnih informacija sa strancima, nego od nepoznanice – tko ili što je u biti taj isti stranac.

Razvoj tehnologije je donio i negativne značajke, a jedna od njih je da su danas na Internetu više prisutni botovi i automatizirani centri za poruke. Problem nastaje kad ne znamo odrediti komuniciramo li s robotom ili s pravim čovjekom. Utjecaj tehnologije na djecu nosi nove izazove i probleme, kod kojih rješenje nerijetko znači upotrebu kreativnosti.

Kako smanjiti negativan utjecaj tehnologije na djecu?

Automatski ćete pomisliti – ukidanjem dodira s tehnologijom. No to nije rješenje! Poznat je slučaj djevojke Dorothy kojoj su roditelji oduzeli pristup tehnologiji, ne imajući na umu da posjeduju smart frižider marke LG. Ista djevojka, očito vrsnija s digitalijom nego njeni roditelji, je uspjela poslati poruku online putem istog frižidera, te osvanula na brojnim portalima koji su aplaudirali njenoj kreativnosti.

U očima stručnjaka, ovaj slučaj je doveo do nepoštivanja autoriteta koji bi trebali imati roditelji i negativan utjecaj na djecu diljem svijeta, kojima kao da je netko rekao da za njih restrikcije zapravo nema, kad je u pitanju tehnologija.

Boravak na zraku

Boravak na zraku je najjeftinije, najefikasnije i najviše dostupno rješenje u ovom slučaju. Iako može zvučati banalno, boravak na zraku čisti um, puni cijeli organizam kisikom, tako i mozak u kojem se bude vrlo vrijedne sive stanice. Čist zrak i aktivnost na otvorenom će pomoći i kod zdravog umora, od kojeg će djeca i odrasli lakše zaspati.

Prekomjerno korištenje tehnologije kod djece može negativno utjecati na njihov san ali i vrlo važan razvoj mentalnog stanja. Naime, dokazano je da djeca koriste male pametne ekrane u prosjeku 7,5 sati u danu. Manjak interakcije s vršnjacima može zatupiti i odmoći djetetu kod kreativnosti koja je vrlo bitna u svakodnevnom životu.

Osim toga, pribjegavanje malim ekranima kako bi se ostvarila interakcija s drugim ljudima ili vršnjacima može dovesti do jakog osjećaja usamljenosti kod djeteta, što bi moglo rezultati asocijalnim ponašanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)