Ovo je trava koju ne treba kositi

Ovo je trava koju ne treba kositi

Uređenje vlastitog vrta nikad nije bilo jednostavno kao u današnje vrijeme. Zahvaljujući tehnologiji koja svakodnevno napreduje u svakom pogledu, danas na tržištu možete naći mnoštvo alata koje će uvelike olakšati redovito friziranje vrta i okućnice. Osim toga, danas postoje vrste biljaka koje ne zahtijevaju previše brige.

Ako želite uredan travnjak koji neće zahtijevati previše pažnje, postoji niska trava koja se ne kosi. Niske trave su ujedno poznate i pod nazivom ukrasne trave jer dolaze u raznim bojama. Svaki vrt, okućnicu ili travnjak podižu na višu razinu kad govorimo o ljepoti krajolika, zato je upravo trava koju ne treba kositi i često uređivati sve češći izbor.

Održavanje i njega trave koju ne treba kositi

travaUkrasne trave je vrlo lako održavati. Predstavljaju najmanje zahtjevnu vrstu biljke u svakom vrtu. Nije ih potrebno previše zalijevati, gnojiti i kositi. Osim ukrasne svrhe, koju ispunjava njihov raznovrsni izgled, niska trava koju ne treba kositi uvelike olakšava održavanje cjelokupne okućnice.

Iznimno su otporne na velike temperaturne razlike, a vrtlaru preostaje samo obrezati ih u proljeće, gnojiti posađene trajnice samo za vrijeme vegetacijske sezone, te zaštita od zime kod najosjetljivijih vrsta ukrasne trave.

Niska trava koja se ne kosi

U potrazi za idealnom ukrasnom travom, naići ćete na mnoštvo izbora. No, idealna trava koju ne treba kositi neće biti isti izbor za svakoga. Naime, kako biste odlučili koja je trava pravi izbor za vas, treba uzeti u obzir položaj vrta i okućnice, gdje sunčeve zrake najviše dopiru te ima li dovoljno hlada.

Dihondra je najčešći izbor na našem području kad je u pitanju trava koju ne treba kositi. Smatra se za puzajuću trajnicu koja je iznimno otporna na gaženje i vrlo jednostavna za održavanje. Dihondri je potrebno jako puno svjetla i sunčeve topline. Ima sitne srcolike listove koji se razmnožavaju i bujaju do maksimalno 5 cm visine. Izgledom podsjeća na djetelinu. U punom cvatu, tijekom ljeta, dihondra djeluje kao tepih koji lagano masira stopala.

Dihondra najbolje uspijeva na tlu bogato humusom. Ne smetaju joj hlad kao ni izloženost jakom suncu. Odlično podnosi sušu kao i niske temperature. Ova nezahtjevna trava koju ne treba kositi je najviše viđena u dalmatinskim vrtovima, upravo zbog njene prilagodljivosti mediteranskoj klimi.

Japanska kaskadna ukrasna trava

trava koju ne treba kositi

Predivna biljka koja dolazi u nekoliko različitih oblika i boja. Inače je podrijetlom iz Japana, a na našem području je još poznatija po imenu – Hakonechloa.

Njeni listovi su duguljastog oblika koji se kaskadno spuštaju formirajući efekt puzanja. Odatle i naziv kaskadna trava. Ono najzanimljivije kod japanske kaskadne trave je njena prilagodljivost svakom podneblju.

Naime, ova ukrasna trava može podnijeti iznimno jaku sunčevu svjetlost kao i manjak iste. Ako se nalazi na dobro osunčanom dijelu vrta listovi će postati kremasto bijeli, dok u hladu poprimaju tamno zelenu boju. Na jesen će listovi dobiti crvenkasti sjaj. Treba imati na umu da je tokom zimskih dana vrlo važno zaštititi je od viška vode u tlu. Zato kažemo da japanska kaskadna ukrasna trava voli dobro drenirano tlo s umjerenom razinom vlažnosti, te po mogućnosti bogato nutrijentima za biljke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)