Sve što trebate znati pri kupovini ‘radne stanice’

Sve što trebate znati pri kupovini ‘radne stanice’

Pojam radne stanice se veže uz računala. Ne bilo koja računala. Posebna računala ili ‘radne stanice’ namijenjene za visoko zahtjevne zadatke i nose nebrojeno više mogućnosti nego obično računalo.

radna stanicaRadne stanice su računala za jednog korisnika i koristi se za CAD, grafiku, razvoj softvera, procesorski intenzivne obrade kao što su financijske i znanstvene aplikacije. Samo po ovom kratkom opisu možemo zaključiti da im cijena neće biti u rangu s klasičnim računalima. Neke radne stanice su skuplje od prosječnog novog auta.

No, ono na što biste trebali obratiti pozornost su značajke koje ih obilježavaju a o njima ćemo u daljnjem tekstu nešto opširnije pisati.

Značajke dobre radne stanice

Optimalne radne stanice imaju sljedeće značajke:

  • prosječno vrijeme između kvarova je 15 000 sati
  • podržavaju kod za ispravljanje grešaka i/ili memoriju.

Poželjno bi bilo da imaju neke od sljedećih karakteristika također (optimalno je da posjeduju 3 od 5 navedenih dolje):

  • dodatni model napajanja za vrhunsku grafiku
  • ima barem 5 utora
  • omogućuje višeprocesorsku podršku za barem dva CPU-a
  • ne podupire grafiku ujednačenog pristupa memoriji (uniform memory access ili UMA)
  • ožičen sustav za bar 4x PCI-E na matičnoj ploči uz utore za grafičke kartice ili drugu vrstu potpore.

recosi

Radne stanice se mogu sastojati od više zaslona vrlo visoke rezolucije i imaju puno brži procesor od osobnih računala. Zato se radne stanice koriste u poslovne ili profesionalne svrhe. Osim navedenog, također imaju mogućnost obavljanja više zadataka odjednom zahvaljujući dodatnoj memoriji, pogonu i kapacitetu pogona.

Nerijetko dolaze s 3D mišem i dodatnim uređajima za pohranu podataka visokih kapaciteta.

Pri izradi radnih stanica koristi se optimizirani dizajn za složene funkcije i vizualizaciju podataka. Sve s namjerom kako bi se radne stanice mogle koristiti za prikazivanje i uređivanje slika visoke kvalitete, kompjuterski oblikovani dizajn (CAD), animacije i matematičke crteže.

Prijenosne radne stanice

radne stanice

Prijenosne radne stanice su mobilna računala (laptop) s ugrađenim vrhunskim računalnim karakteristikama koje nisu tipične za uobičajene laptope.
Računalne karakteristike uključuju brže grafičke procesore, CPU s više snage i dodatna memorija. Osim po karakteristikama, prijenosne radne stanice se razlikuju od običnih laptopa i po težini. Mobilna računala namijenjena za obradu velike količine podataka su znatno teži od osobnih laptopa.

Prijenosne radne stanice mogu koristiti svi oni koji žele ili imaju potrebu dizajnirati ili nadograditi postojeći dizajn na udaljenosti.

Obnovljene radne stanice

Kad čujemo ‘obnovljeno’ čujemo ‘već korišteno’. Kad je u pitanju radna stanica, inače računalo koje je namijenjeno ozbiljnim računalnim poslovima, obnovljeno ne znači nužno nešto loše. Dapače, obnovljene radne stanice, su preporuka svima koji ne žele dati puno novca za ovako važan uređaj.

Obnovljene radne stanice mogu biti poboljšane od strane proizvođača ili treće strane. Kada birate obnovljenu radnu stanicu za sebe, preporučamo da ae dobro upoznate sa svim komponentama koje će vam biti potrebne i da ga na koncu kupite od strane proizvođača jer samo ti promjeri nose sa sobom i jamstveni list. Garancija na uređaj je ipak znak sigurnosti, nešto što se ne treba shvatiti olako pri kupnji ove vrste.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)