Ukrasna stabla koja brzo rastu? Saznajte koja su!

Ukrasna stabla koja brzo rastu? Saznajte koja su!

Najljepši vrtovi su oni u kojima se nalazi ravnoteža između cvjetnih biljaka i stabala. Visoka stabla čine potreban hlad u vrućim ljetnim danima, a zimi će zaštititi cvijeće i ostale biljke posađene u blizini.

No, da bi stabla narasla raskošna i visoka, najčešće je potrebno dosta vremena. Najveća stabla poput hrasta ili masline, u dalmatinskom predjelu, rastu i preko 100 godina prije nego nastane stabilno zdanje koje oduševljava sve ljubitelje prirode.

beautiful garden

Želite znati koja su to stabla koja brzo rastu, kako bi vaš vrt bio popunjen u što kraćem roku? U nastavku teksta donosimo savjete koja stabla uzeti u obzir, te potrebne detalje koji će vam pomoći donijeti najbolju odluku za vaš vrt.

Nekoliko pravila za sadnju stabala u vrtu

Prije nego se odlučite koja stabla posaditi, potrebno je znati osnove koje će vam pomoći kod uzgoja. Ono što svako stablo treba povremeno je navodnjavanje i obrezivanje.

Biljke koje su tek posađene se trebaju pažljivo tretirati. Tijekom suhog razdoblja koje dođe zajedno s toplijim danima, pogotovo ljeti, potrebno je dodavati do 100 litara vode u periodu od dva tjedna. Ovo pravilo važi samo za prvu godinu rasta stabala. U drugoj godini, pogotovo kad su u pitanju ukrasna stabla koja brzo rastu, količina vode za navodnjavanje se treba povećati na količinu do 120 litara.

Nakon druge godine, stabla se zalijevaju po potrebi, i kad se primijeti nedostatak na određenim dijelovima krošnje.

obrazivanje stabla

Obrezivanje, pak, je faza koja se primjenjuje isključivo u fazi uzgoja. To je proces orijentiran na oblikovanje raskošne krune od grana koje okružuju stablo. Nakon toga, ukrasna stabla koja brzo rastu, se ne smiju dodatno obrezivati nego samo u hitnim slučajevima. Kad grane djeluju trulo ili mrtvo, potrebno ih je pažljivo obrezati u području poznatom kao “ovratnik”. U ovom slučaju, savjetujemo da angažirate profesionalce, kako ne biste oštetili ukrasno stablo namijenjeno za vaš vrt.

Najljepša stabla koja brzo rastu

Brzina rasta kod stabala je genetski predodređena. Zajedno s genetskom predispozicijom, na rast ukrasnih stabala mogu uvjetovati i klimatske promjene. Zanimaju vas ukrasna stabla koja brzo rastu? Saznajte koja su!

Kovrčavi Javor je jedno od najljepših ukrasnih stabala koja brzo rastu. Rastom može doseći visinu do 25 metara, s promjerom od 15m. Specifično za kovrčavi javor je da odlično podnosi niske temperature, zato se odlično slaže s kontinentalnom klimom Skandinavije. Tlo na kojem će najbolje uspijevati je dobro drenirano tlo, plodno, duboko s dosta vlage. Postoje i vrste koje se uzgajaju u grmolikom obliku. U tom slučaju ne dosežu zavidnu visinu od 25 metara, no promjer ostaje isti.

Kovrčavi Javor

Obilježavaju ga žarko crveni listovi, koji će se lijepo uklopiti u svaki vrt.

Kad su u pitanju ukrasna stabla koja brzo rastu, jedno od najbrže rastućih je Paulownia, specifična po predivnim ljubičastim cvjetovima. U samo jednoj godini može narasti do 3 metra visine. Listovi su jajastog oblika i dosežu dužinu od 30 cm. Posebno se ističu u mjesecu travnju zbog predivnog mirisa koji potječe iz velikih lila cvjetova. Zahtijeva dobro drenirano tlo po mogućnosti na sunčanom dijelu vrta.

Lipa je ukrasno stablo koje neće narasti jednako visoko kao i kovrčavi javor ili hrast, no ono po čemu su poznata je prepoznatljiv miris tokom cijele godine, pa čak i za vrijeme suše. Također ih krase predivne krošnje, nalik na svečanu krunu.

Breskva. Stablo breskve je zapravo u kategoriji voćke, no to ne umanjuje činjenicu da će ukrasiti svaki vrt. Počevši od prekrasnih cvjetova u proljeće, plodova odličnog okusa i mirisa tokom ljetnih dana, te činjenice da u periodu od nekoliko godina može doseći visinu i do 5 metara. Savjetujemo da ne sadite breskvu nikada izravno na sunce. Za stablo breskve najbolje djeluju sjenovita područja u vrtu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)