Ovo su razlozi za listanje noktiju na rukama

Ovo su razlozi za listanje noktiju na rukama

Primijetili ste da vam se listaju nokti? Činjenica je da tokom zimskih dana nokti, kao i koža budu više suhi nego ljeti. No, ako se nokti nastave listati i nakon zime, onda to može ukazivati na nedostatak vitamina i minerala u organizmu. Također može ukazivati na probleme sa štitnjačom, naravno uz druge simptome karakteristične za taj problem.

Listanje noktiju na rukama kod odraslih ne mora biti samo estetski problem, već može biti simptom većeg problema. Bez obzira što je opći izgled noktiju zapravo genetski predodređen, na zdravlje i izgled noktiju dodatno može utjecati prehrana, loše navike kao što su grickanje noktiju ili jednostavno nedovoljan unos tekućine.

Razlozi za listanje noktiju na rukama kod odraslih

Ukoliko ste primijetili odnedavno da vam se nokti listaju, razlog za neželjenu pojavu možete pronaći među svakodnevnim lošim navikama.

Listanje noktiju na rukama može poteći od loše prehrane, naročito one u kojoj nedostaju redoviti unos proteina, željeza, kalija i cinka, te važnih vitamina A,C i D.

Ako grizete nokte ili često koristite škarice ili grickalicu kako biste ih skratili, nokti će uzvratiti neuglednim izgledom. Naime, ovo su najčešći razlozi za pucanje noktiju i nemogućnost rasta noktiju.

ako grizete nokte

Nitko od nas nije imun na vremenske uvjete, a oni najnepovoljniji mogu isušiti kožu, kosu i nokte. Ukoliko ne primjenjujemo adekvatnu zaštitu koži ruku i noktiju, ispucala koža i nokti će nas pratiti i nakon zime i hladnog razdoblja.

Uzrok za loše stanje noktiju može biti prekomjerno lakiranje i korištenje jeftinih sredstava za čišćenje i manikiranje noktiju. Prečesto turpijanje noktiju također treba izbjegavati, kako bi oni mogli nesmetano rasti.

Gljivične infekcije također mogu uzrokovati listanje noktiju kod odraslih, te brojne druge promjene na izgledu nokta.

Na koncu, jedan od razloga za listanje noktiju može potjecati iz unutarnjeg organizma, te može upućivati na probleme sa štitnjačom. Činjenica je da problemi sa štitnjačom nose i druge simptome, tako da ne treba paničariti ako vam se nokti listaju a ostalih simptoma nema. Ovo su razlozi za listanje noktiju na rukama, a kako ih izbjeći i sanirati donosimo u nastavku teksta.

Spriječite listanje noktiju na rukama brzo i jednostavno

Kako biste kompletno eliminirali pojavu listanja noktiju, potrebno je hraniti se zdravo, spavati redovito i baviti se nekim oblikom rekreacije. Baš kao za dobrobit općeg organizma, jednaka pravila vrijede i za nokte.

Redoviti unos vitamina i minerala će pomoći da se osjećate bolje. Zajedno s dovoljnim unosom tekućine će učiniti čuda za izgled i prirodan sjaj noktiju.

Obogatite svoju prehranu voćem i povrćem, naročito citrusima i lisnatim zelenim salatama. Zelene salate će omogućiti dovoljan unos magnezija koji je potreban za pravilan rad cijelog organizma.

Izbjegavajte jeftine proizvode za manikuru, pogotovo acetone. Često lakiranje noktiju znači često upotrebu acetona. Većina odstranjivača za lakove imaju agresivne sastojke koji će osušiti nokat i uzrokovati listanje. Također izbjegavajte ljuštenje listova noktiju, jer time možete dodatno oštetiti nokat na trajan način.

krema za ruke

Zaštitite nokte i kožu na rukama tako da koristite rukavice kad čistite. Bilo da se radi o pranju suđa, ribanju toaleta ili jednostavno pranje kose, voda će pomoći isušiti kožu na rukama i nokte. Naročito topla voda. Jednostavnim korištenjem rukavica za vrijeme pranja i ribanja možete spriječiti listanje i pojavu gljivičnih infekcija na noktima. Osim toga, rukavice će pomoći da se ne opečete vrućom vodom i zaštiti vas od kemikalija prisutnim u sredstvima za čišćenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)