Najčešći razlog zbog kojih većina ljudi preskaču doručak je nedostatak vremena. Nekima je draže ujutro popiti kavu, prije nego dan napadne s obvezama i dužnostima, a neki pojedinci jednostavno više vole spavati ujutro.
U svakom slučaju, preskakanje doručka može imati negativan utjecaj na ostatak dana. Nedostatak energije, umor, malaksalost i općenita slabost organizma su direktne posljedice.
Prva zabluda u vezi doručka je da vam treba puno vremena za konkretan obrok, pun vitamina i minerala.
Doručak možete pripremiti za svega nekoliko minuta. U nastavku donosimo jednostavne recepte koji će vam olakšati cijelu jutarnju rutinu.
Doručak u svega nekoliko minuta
Zobena kaša se nalazi među najpopularnijim izborima za doručak. Mit koji prati ovaj recept je da se ista mora dugo kuhati. Naprotiv, zobene pahuljice prelijte vrelom vodom u omjeru 1:2. Ostavite nekoliko minuta (dok se spremate ujutro). Nakon nekoliko minuta, zob će se napuhati. Dodajte žlicu smeđeg šećera ili žlicu omiljene marmelade za još bolji okus.
Smoothie možete napraviti od čega god hoćete. Od voća, povrća, bez ili sa dodatkom jogurta ili mlijeka. Sastojke koje želite u smoothie-u ubacite u blender, dodajte žlicu grčkog jogurta i izmiksajte sve zajedno u jednoličnu masu. Ovaj pripravak možete i ponijeti sa sobom i podijeliti na nekoliko manjih obroka u prvom dijelu dana.
Jaja su čudo kad je u pitanju doručak. Činjenica je da se jaja probavljaju otprilike 5 sati (zato ih se ne preporuča konzumirati navečer). To znači da će održavati vašu energiju dovoljno dugo do sljedećeg obroka a možete ih pripremiti na koji god način želite. Kuhana jaja, omlet, pečena jaja na oko uz dodatak kremastog sira i rajčice.
Muffin od voća ili povrća. Također možete napraviti English Muffin s jajem. Opcija je jako puno kad je u pitanju ovaj omiljeni doručak za male i velike.
Pirova kaša je savršen izbor za sve koji brinu o unosu proteina u organizam. Za aktivne pojedince i one koji će to tek postati, pirova kaša je idealan izbor kao doručak a možete ju konzumirati toplu ili hladnu.
Griz je hrana iz djetinjstva. Lagana kaša od griza, koju možete napraviti pomoću mlijeka ili vode će osigurati dugu sitost i visoku razinu energije. Za dodatni proteinski sastav, možete dodati žlicu whey proteina prije kuhanja.
Avokado i jogurt. Avokado je namirnica koju ili volite ili mrzite. Činjenica je u svakom slučaju da je avokado jedan od najzdravijih proizvoda prirode koji jamči kvalitetnu prehranu. Avokado očistite i narežite na krupnije komade. Pomiješajte u blender s grčkim jogurtom ili proteinskim mlijekom i dobro izmiksajte.
Palačinke su također omiljeni izbor kad je doručak u pitanju, no iste mogu biti jako teške na želudac. Pogotovo ako ih radite s punomasnim mlijekom ili buttermilkom. Lagane palačinke možete napraviti od zobi ili jednostavno dodati veći omjer voća u smjesu. Borovnice su idealan izbor za kombinaciju s palačinkama. Kao jaki antioksidansi bogati izvor vitamina i minerala, borovnice će svaki doručak učiniti još zdravijim.
Proteinski kolač od banane možete napraviti večer prije ako imate vremena. Koristite integralno brašno, a za još bogatiji izvor proteina, u smjesu možete dodati žlicu whey proteina i grčki jogurt također.
Ljubitelji kruha za doručak, ne očajavajte. Našli smo recepte i za vas, pri kojima ne morate žrtvovati uživanje u kruhu. Napravite tost. Tostirani kruh vas neće napuhati koliko i svježi, a pomoći će kod cjelokupnog okusa. Tost možete kombinirati uz slatko i slano. Slatki primjeri uključuju marmeladu ili neki drugi voćni ili čokoladni namaz, a slani favorit je tost s mozzarellom i rajčicom.
Nadamo se da ćete pronaći nešto i za sebe. Imajte na umu da ne treba pretjerivati s količinom doručka, samo zato što imate zdravu verziju.