Zašto su jaja zdrava?

Zašto su jaja zdrava?

Namirnica za koju se dugo vremena smatralo da ima negativan utjecaj na zdravlje čovjeka je jaje. Činjenica jest da jaja sadrže veliku količinu kolesterola, no tek odnedavno stručnjaci zaključuju da kolesterol iz jaja zapravo ne šteti dodatno razini kolesterola u ljudskom organizmu. Dapače, smatra se da kolesterol iz jaja podiže razinu poželjnog kolesterola u krvi – HDL.

No, koliko jaja dnevno treba konzumirati kako bi se održala poželjna razina vitamina i minerala u tijelu? Odgovor na ovo pitanje ujedno ovisi i o načinu pripreme koji koristite.

Superhrana – koliko jaja dnevno valja konzumirati?

jaja

Kad odgovaramo na pitanje zašto su jaja zdrava, treba istaknuti da bez obzira na pozitivne utjecaje koje može imati, i dalje postoje slučajevi u kojima su jaja teška za probaviti. Ako netko ima problema s viškom refluksa ili želučanom kiselinom, jaja bi mogla dodatno naštetiti želučanoj ovojnici. Isto vrijedi za pacijente koji imaju problema sa žuči.

No, bez obzira na iznimke, jaja se smatraju superhranom zbog više razloga. Osim što su jedan od najboljih izvora bjelančevina, koje ujedno i tvore našu muskulaturu, jaja su neizbježna namirnica u svakom kućanstvu. Čak i ako nisu preferirani izbor jela, ne postoji bolji izbor namirnice za nadopunu mnogih jela. Koriste se kod pripreme kolača, za pohanje, nalazi se u tjestenini i velikom izboru kruha i peciva.

Možemo navesti da se jaje smatra i za dijetalnu namirnicu, s obzirom na niski broj kalorija. Tu također ima utjecaja i način pripreme. Kuhano jaje u ljusci ili poširano jaje će imati manji broj kalorija, dok pečena jaja, ona obrađivana na ulju ili servirana uz dodatak slanine ili sira imaju nešto više. Jaja se smatraju idealnim izborom za doručak, jer se dugo probavljaju te pružaju osjećaj sitosti do popodnevnih sati.

Jaja – za dobar vid

Jeste li znali da su jaja čuvari našeg vida? Redovitom konzumacijom jaja u mladosti možemo izbjeći probleme s vidom u starosti. To sve zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, dvama antioksidansima koji snažno smanjuju mogućnost makularne degeneracije, koju karakterizira zamagljeno, tamno ili prazno područje u vidokrugu.

Jaja – za zdravo srce

Zašto su jaja zdrava za srce? Postoje dvije vrste kolesterola, HDL i LDL. Tri vrste LDL kolesterola koje negativno utječu na naše zdravlje ovise o veličini čestica koje su prisutne. Naime, veća čestica će imati pozitivniji utjecaj na rad srca. Valja naglasiti da se u LDL kolesterolu u jajima manje čestice pretvaraju u veće.

Jaja – za zdravu kosu i kožu

zdrava kosa

Našoj kosi je potreban prirodan izvor proteina, kako bi ostala čvrsta i dugo bila otporna na vanjske utjecaje. Najbolji izvor proteina je u ovom slučaju jaje, koji će donijeti kosi dugotrajan sjaj čak i ako ga koristite kao masku za kosu. Jaje u ovom slučaju ima sličan utjecaj kao i regenerator, samo bez dodatnih kemijskih elemenata.

Jaje – za očuvanje mentalnog zdravlja

Zašto su jaja zdrava za mentalno zdravlje? Razlog tomu je činjenica da su bogate  aminokiselinama. Jaja sadrže čak 9 vrsta aminokiselina za koje se smatra da su od iznimne važnosti u borbi s depresijom, stresom ili anksioznošću.

Jaja – za gubitak kilograma

Proteini koji se nalaze u jajima održavaju osjećaj sitosti na duže vrijeme, što znači da nećete pribjegavati nepotrebnim zalogajima i međuobrocima kako biste utažili glad. Smatra se da jajima treba više od 5 sati kako bi se dobro probavila, što je ujedno i razlog zašto se ne preporuča konzumacija jaja u predvečernjim i večernjim satima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)