Koliko su probiotici i magnezij važni za naše zdravlje?

Koliko su probiotici i magnezij važni za naše zdravlje?

Probiotici su jednostavno živi mikroorganizmi koji korišteni u dovoljnoj količini utječu povoljno na zdravlje domaćina. Još se nazivaju i dobrim bakterijama ili imunobioticima.

Probiotici pomažu u uspostavi ravnoteže između dobrih i loših bakterija u našim crijevima. Crijevna mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, raznih poremećaja i stresa, prekomjerne konzumacije alkohola, izlaganjem toksinima ali i uporabom antibiotika. Prekomjerno korištenje antibakterijskih sapuna može također utjecati na ravnotežu dobrih i loših bakterija.

Probiotici imaju povoljan učinak u slučaju proljeva, konstipacije, gljivičnih oboljenja kao što su candida albicans, alergija, karcinoma i drugih vrsta infekcija, s naglaskom na infekcije mokraćnog sustava. Dokazano je da redovitom konzumacijom probiotici povoljno utječu na intoleranciju na laktozu, regulaciju kolesterola u krvi, kod prevencije karcinoma debelog crijeva i poboljšavaju imunološki sustav.

Probiotičko djelovanje imaju kefir, jogurt, sir, kobasice i kiseli kupus zbog dugogodišnjeg korištenja bakterija mliječnih kiselina pri proizvodnji ovih namirnica.

Prirodni izvor probiotika

Nazivaju se imunobioticima jer povoljno utječu na naš imunitet. To ih čini iznimno važnima za naše zdravlje i kontinuirano dobar osjećaj iznutra. Vjerojatno ste čuli više puta doktora kako preporuča unos probiotika za vrijeme terapije antibiotikom. To je zato što antibiotici mogu oštetiti crijeva i razmještaj dobrih i loših bakterija koje pomažu održavati crijevnu floru.

Osim toga mogu uzrokovati gljivična oboljena u crijevima koja se manifestiraju svrab na koži i genitalnoj sluznici. U ovom slučaju, važno je povećati unos probiotika tokom cijele terapije antibioticima.

probiotici

Na tržištu također možete naći probiotike u obliku dodatka prehrani. Obratite pozornost na sastav i podrijetlo prije same kupovine.

Jedan od provjereno najboljih oblika probiotika kao dodatka prehrani je Malinca Imunobiotici (pakiranje od 30 kapsula)(https://www.malinca.hr/probiotici.html).

Sadrže 100% čiste žive mikrobiološke kulture. U svom sastavu imaju 16 jedinstvenih sojeva koji daju čak 20 milijardi živih mikrobioloških kultura po kapsuli.

Magnezij iz ekološkog uzgoja

Prvi znak da magnezij nije na željenoj razini je nedostatak apetita, praćen umorom. Nedostatak koncentracije slijedi, zatim grčevi u mišićima. Sve su to simptomi koji govore da vam nedostaje magnezij.

Magnezij je sastavni dio klorofila (zelenog pigmenta kod biljaka), tako da ima smisla da se magnezij nalazi najviše u zelenom lisnatom povrću. Zdjelica sirovog povrća može sadržavati 79 mg magnezija a ista zdjelica kuhanog povrća skoro duplo više.

U ovom slučaju, kako biste održali magnezij na pristojnoj razini u tijelu, slobodno si obogatite prehranu špinatom, blitvom, keljem, salatama i ostalim povrćem. Osim što je bogato magnezijem, svo zeleno lisnato povrće je važan izvor ostalih minerala koji pospješuju učinak koji na naše tijelo ima magnezij. Zbog klorofila u visokom sastavu, zelena magma je također poznata kao visoki izvor magnezija.

magnezij

Alge su zelene, lisnate i pune cinka i željeza. Magnezij je sastavni dio algi, a jednu koju bismo posebno predstavili je Spirulina. Ova poznata alga je lako dostupna u prahu i preporuča se kao suplement u mnogim jelima. Zbog svog jednostavnog okusa bez prejakog utjecaja na okus jela, Spirulina je postala čest gost shakeova, smoothie-a, raznih smjesa za doručak i proteinskih napitaka. Alge poput Spiruline mogu se koristiti za pripremu ukusnih juha i kao dodatak salatama.

Banana srednje veličine može sadržavati oko 30 mg magnezija, te je poznata po tome da je prva kojoj hrlimo kad je magnezij u opasnosti.

Suho voće, ponajviše smokve, bogati je izvor magnezija. Datulje, marelice, suhi ananas i ostalo voće, osim što je jako ukusno i zdravo kao međuobrok također pomaže kako bi magnezij ostao na željenoj razini.

No, ponekad ne stignemo pratiti jesmo li unijeli sve namirnice u poželjnoj količini. Zato velika većina bira magnezij kao dodatak prehrani. Na tržištu možete naći upravo magnezij u svim oblicima, a mi preporučamo Malinca Magnezij iz ekološke proizvodnje (https://www.malinca.hr/magnezij-iz-ekoloske-proizvodnje.html). Proizvod potpuno prirodnog podrijetla koji će u kratkom roku odagnati osjećaj iscrpljenosti i umora te vratiti poželjnu vitalnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *