Najbolja trava za sijanje, koja brzo raste

Najbolja trava za sijanje, koja brzo raste

Želite lijepi i gusti travnjak ispred kuće? Uredan vrt i lijepo uređena okućnica puno govore o vlasniku, naročito da im je stalo da vrijeme provedeno na istom imanju prođe što ugodnije.

Kako biste imali bogati, uredno podšišan travnjak, nije dovoljno samo posijati sjeme trave i čekati nikle travčice. Tlo se prije svega treba pripremiti kako bi se sjemenje što bolje uhvatilo, a nakon samog sijanja čeka vas gnojenje i redovito obilaženje usjeva.

Koja je najbolja trava za dvorište u vašem slučaju, ovisi o nekoliko stavki. Jedna od najvažnijih je vrsta tla na koje ste namijenili sadnju. Također su važni vremenski uvjeti, vrsta trave koju posadite i količina slobodnog vremena s kojim raspolažete.

Pa krenimo redom. Koja je najbolja trava za sijanje koja vam neće uzeti puno vremena te koja će donijeti željene rezultate.

 

Najbolja trava za dvorište

Sadnja trave i naknadno njegovanje ne moraju uopće biti komplicirani.

Dapače, na tržištu možete pronaći vrstu trave koja se naziva popularno i ‘trava za lijenčine’.

trava

Dihondra je vrsta trave koju ne treba kositi, podnosi suše tijekom ljeta a odlično trpi niske temperature. Vrlo je jednostavna za održavanje i jako izdržljiva za gaženje.

Jednom kad nikne, sama će se razgranati po vašem vrtu u obliku srcolikih listova koji podsjećaju na djetelinu. Uspjet će na svakom tlu, iako najbolje rezultate primjećujemo na tlu bogatom humusom.

Engleski ljulj je vrsta travnjaka kojem je osnovna svrha ispaša i košnja, ali se odlično uklopio i kao ukrasna, dvorišna trava. Ova vrsta je rasprostranjena i dostupna u cijelom svijetu i može ju se kombinirati s drugim vrstama trava pri sadnji. Raspitajte se u lokalnom vrtnom centru s kojim vrstama se slaže najbolje.

Vlasulja crvena je vrsta trave koja cvate krajem svibnja. Odlično podnosi gaženje a koristi se s ostalim smjesama travnjaka za sjetvu kako ukrasnih tako i sportskih terena.

Ovu vrstu ćete lako pronaći u vrtnom centru. Rasprostranjena je po cijelom svijetu i čest izbor kad su u pitanju smjese za raznovrsnije travnjake.

Livadna vlasulja je jedna od najkvalitetnijih vrsta trave za dvorište. Ovo je zapravo najbolja trava za sijanje. Može se sijati sama ili u kombinaciji sa smjesom od mahunarki, ovisno o vrsti tla gdje je posađena.

U principu će uspjeti na svakoj vrsti tla, iako najbolje rezultate pokazuje na glinovitom tlu.

 

Održavanje travnjaka

Održavanje travnjaka

Kad je najbolja trava za sijanje u pitanju, nije dovoljno samo je redovito kositi i zalijevati. Održavanje travnjaka će ipak tražiti malo truda, ali ništa što će vam opteretiti raspored.

Naime, prije same sadnje, tlo valja pripremiti. Neovisno o vrsti travnjaka koji želite ispred svoje kuće, sama priprema i održavanje su slični osim kod Dihondre.

Za sadnju Dihondre, tlo treba očistiti do 20 cm dubine, od svih mogućih pupoljaka korova, kako isti ne bi ugušio srcolike listove.

Nakon što je sadnja obavljena, potrebno je tlo gnojiti. Kvalitetno gnojivo će olakšati sami proces, a možete ga napraviti i sami kod kuće od komposta.

Kad trava naraste, ukoliko se ne radi o Dihondri, potrebno ju je redovito čistiti, plijeviti i kositi. Pazite da eliminirate sve travkice korova jer one mogu nanijeti više štete nego koristi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)