Najbolji klima uređaj za 50 kvadrata?

Najbolji klima uređaj za 50 kvadrata?

Klima uređaji su postali nužnost u posljednjih 10 godina. Više ne predstavljaju luksuz nego jako potreban uređaj koji nam služi za vrijeme svih godišnjih doba. Koriste se u gotovo svakom kućanstvu za hlađenje i grijanje, a nezamislivo je postalo ući u poslovni prostor koji nije klimatiziran, na neki način barem.

No, kao i kod svakog noviteta u kući, potrebno je obratiti pažnju na određene faktore. Gdje će klima biti montirana, postoji li potreba za vanjskom i unutarnjom jedinicom, hoće li se klima koristiti za hlađenje ili grijanje, koja je najbolja jačina klime za 50 kvadrata i slični detalji su od velike važnosti kod ove odluke, zato nastavite čitati jer donosimo sve važne upute kad kupujete klima uređaj za 50 kvadrata i još puno toga.

Upute pri kupovini novog klima uređaja

klima

Najčešća pogreška s kojom se susreću prodavači klima uređaja jest ta da većina ljudi kupuje klima uređaje po preporuci, bez da su prethodno razmotrili neke važne detalje. Na taj način se gleda uštedjeti novac, no kad su u pitanju najbolji klima uređaji, ušteda bi Vas mogla puno više ‘koštati’. Jednako vrijedi za ugradnju i održavanje klime. Neke detalje je jednostavno bolje prepustiti stručnjacima u ruke. Prije nego izvadite kreditnu karticu i kupite novi klima uređaj, savjetujemo da sljedeće smjernice uzmete u obzir:

  • veličinu cjelokupnog životnog prostora
  • površinu prostorije u kojoj će klima biti montirana
  • koliko je prozora u istoj prostoriji i koje veličine
  • prirodna i umjetna osvijetljenost prostorije
  • ukupan broj soba u kući ili stanu

 

Koja je potrebna jačina klime za 50 kvadrata

Ako kupujete klima uređaj za 50 kvadrata, naravno da nećete gledati najjače klime na tržištu. Pravilo u praksi kaže da je za manji prostor od 25m2 potreban klima uređaj snage 2,5 kW, dok za manji prostor od 35m2 treba do 3,5 kW jačine. U konačnici ispada da oko 1 kW snage pokriva 10m2 prostora.

klima

No, razmještaj prostorija, namještaja i nekih drugih stavki može uvelike utjecati na Vaše konačno zadovoljstvo izborom. Zapravo, ovaj način odabira se pokazao kao pojednostavljeno objašnjenje i ne baš efikasno rješenje, kad je u pitanju novi klima uređaj. O konačnom ishodu valja razmišljati tek kad obratite pozornost na različite pozicije za montirati klimu, općenito orijentaciju prostora u odnosu na broj prostorija, izolaciju prostora i na koncu razmještaj namještaja u klimatiziranom prostoru. Pozicija gdje ste odlučili montirati unutarnju i vanjsku jedinicu, određuje ostale smjernice te kupnju odgovarajućeg klima uređaja. Tako i kad birate klima uređaj za 50 kvadrata, prije nego odaberete klimu određene jačine, uzmite u obzir prvenstveno na namjenu, lokaciju, izolaciju prostora i razmještaj pokućstva.

Spomenuli smo gore u tekstu kako su jedna od važnih smjernica i prozori, odnosno broj prozora u prostoriji i veličina. Prostorije koje imaju velike prozore ili više njih će zahtijevati jači klima uređaj. Osim po potrebnoj jačini klime za određeni prostor, gledajte klima uređaje sa što većom energetskom klasom klime, zbog znatno veće uštede električne energije.

Također je važno znati

Kad odlučujete o poziciji klima uređaja, pripazite da isti ne bi bio previše blizu drugim uređajima, kao televizoru ili rasvjeti kako ne bi došlo do pregrijavanja ili oštećenja klima uređaja. Klima uređaj koji će Vam pomoći i uštedjeti novac je poznat još kao i ‘inverter’ klima, što smo rekli da pripada visoko energetskoj klasi klima uređaja, koji na štedljiv način koristi električnu energiju.

Ako kupujete klima uređaj koji ćete primarno koristiti za hlađenje, nemojte nikad hladiti prostoriju do maksimuma. Osim što može predstavljati opasnost za Vaše zdravlje, jednom kad klima dosegne najnižu temperaturu, dolazi do dodatne potrošnje električne energije. Danas su dostupne također klime i s Wi Fijem, za koje ne morate biti ni prisutni kako biste s njom upravljali. Tehnologija stvarno služi kako bi nam olakšala život ponekad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)