Kako napraviti supstrat za sukulente?

Kako napraviti supstrat za sukulente?

Danas lako nailazimo na sva moguća rješenja kad su u pitanju biljke i pravilna prehrana koja im je potrebna. Svaki dućan s opremom za vrt, pa tako i oni online, nude razna rješenja za prehranu sukulenata i raznorazne kombinacije koje se mogu koristiti kao supstrat.

No, ako ste Vi jedan od onih koji se voli pozabaviti s detaljima, kao što su prehrana za biljke i želite sve svojim rukama pripremiti, u nastavku teksta donosimo recepte kako napraviti supstrat za sukulente.

Kad je u pitanju uzgoj sukulenata – važno je znati da su sukulenti porodica biljaka poznata po tome što zadržavaju velike količine vode u svojim listovima, grančicama i stabljikama. To su biljke koje su naviknute na teške uvjete, jer su većinom pustinjskog podrijetla. To nikako ne znači da im ne treba prehrana ili da ih se može zalijevati masivnim količinama vode svako toliko. Naprotiv, prekomjerne količine vode mogu dovesti do truljenja korijena.

Jednostavne upute za uzgoj sukulenata

sukulenteSve sukulente treba zalijevati i hraniti samo u vegetativnoj fazi.

Kod zalijevanja je važno znati da:
– Tlo ne smije biti natopljeno vodom, osim za vrijeme velikih vrućina, i ne svaki dan
– Dok traje vegetativni period ravnomjerno navlažite tlo ili kompost za sukulente
– Optimalno vrijeme za zalijevanje je ili rano ujutro ili kad padne sunce. Ako zalijevate svoju biljku tokom dana, riskirate da sunce sprži listove i grane.
– Ukoliko primijetite natopljeno tlo, izvadite biljku iz posude i pustite da se ocijedi.

Kad govorimo o posudama za sukulente, savjetujemo da koristite glinene i koje imaju mogućnost drenaže, odnosno šupljikavo dno.
Glina je jako porozan materijal, što znači da bolje eliminira vlagu od ostalih materijala i pomaže korijenu biljke da se lakše primi.

Upute kako napraviti supstrat za sukulente

Svaki već gotov supstrat za sukulente, koji se može kupiti u trgovini, je potrebno dodatno nadograditi. Većina kupovnih supstrata se sastoji samo od treseta i humusa. U ovom slučaju, poroznost ili rastresitost se može postići dodavanjem ¼ rastresitog materijala. Dvije četvrtine će biti dovoljno za kaktuse posebno osjetljive na vlagu.

Pri domaćoj izradi supstrata savjetujemo da koristite dezinficiran humus i da u svoju smjesu stavite 2/4 humusa, ¼ treseta i ¼ rastresitog materijala.

Recept za pripremu suhe smjese

Sastojci:
– treset
– obična zemlja za cvijeće (dostupna u svakoj trgovini za vrt i cvijeće)
– ilovača (dobar izvor za ilovaču su krtičnjaci)
– sitna cigla (pijesak prisutan na teniskim terenima)
– kremeni pijesak (krupniji od riječnog, također dostupan u trgovinama za vrt)

Sve sastojke ostaviti na suncu da se dobro osuše. Ako ste u žurbi, raširite sastojke po što široj površini na otvorenom. Poslije sušenja slijedi prosijavanje.

Sito koje Vam je potrebno za prosijavanje ovisi o veličini elemenata koje koristite za svoj supstrat. Na primjer, kod sitne cigle bi bilo poželjno imati jako sitno sito (1) zato što je ta smjesa ljepljiva a i potreban Vam je što sitniji konačni proizvod.

Kod ostalih sastojaka, možete koristiti sito veličine 3.
Gore navedene sastojke savjetujemo da pomiješate u sljedećem omjeru:
– ⅓ treseta
– ⅙ zemlje za cvijeće
– ⅙ ilovače
– ⅙ sitne cigle
– ⅙ pijeska

sukulente

Konačni rezultat je vrlo hranjivi supstrat za sukulente poznatiji kao i Ilovača, koji je dodatno porozan jer sadrži pijesak. Osim toga, u sebi će zadržati dovoljno vlage za kraći rok i malu količinu vlage na duži rok. Kad je smjesa suha, dobro ju treba pomiješati, po mogućnosti rukama kako bismo dobili ravnomjerno raspoređene smjesu. Ostavite u posudi u kojoj ste sve zamiješali dok se ne ohladi. Savjetujemo da ne sterilizirate dodatno supstrat jer se na taj način uništi veliki dio hranjivih tvari u smjesi.

Imate li Vi iskustva u homemade proizvodnji gnojiva i sličnih hranjivih sastojaka za biljke. Podijelite s nama Vaše recepte kako napraviti supstrat za sukulente u komentarima i nastavite nas pratiti za još savjeta za uspješno održavanje vrta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)