Staračke pjege na licu se mogu ukloniti

Staračke pjege na licu se mogu ukloniti

Izraz staračke pjege nosi negativnu konotaciju jer se najčešće povezuje sa starenjem, no to u principu nije uvijek tako. Na ovaj nepoželjni trag na koži nitko nije imun. Postoji dosta faktora koji utječu na staračke fleke na licu i ostalim dijelovima tijela, kao što su: prekomjerna izloženost suncu, genetske predispozicije, hormonalni poremećaji, zagađenost okoline, neadekvatni kozmetički proizvodi, upale i ozljede. U nastavku teksta pročitajte kako ukloniti staračke pjege, odnosno što sve možete napraviti i nakon što se pojave kako bi se minimalizirala njihova vidljivost. Većina ljudi je mišljenja da je već kasno kad se pojave sitne smeđe mrlje na koži te pripisuju to faktorima na koje ne mogu utjecati. No, na iste se može utjecati i nakon njihovog nastajanja.

Kako nastaju staračke pjege?

Staračke fleke na licu i ostalim dijelovima tijela su rezultat pretjerane proizvodnje melanina. Melanin našoj koži daje boju a prekomjerna proizvodnja ovog pigmenta može nastati nakon pretjeranog izlaganja suncu i UV zrakama. Melanin štiti naše stanice od UV zraka koje imaju tendenciju uništavati naš DNK i pritom izazvati rak. Staračke pjege nastaju na dijelovima kože gdje je melanin visoko koncentriran. Uz to, na dodatno pojačanje staračkih pjega utječu i drugi faktori, kao pušenje, loša i neredovita prehrana i neuredan san.

staračke pjegeUkoliko niste dosad primijetili pojavu smeđih mrlja na koži, savjetujemo da unaprijed počnete koristiti kvalitetne kreme koje zaista štite Vašu kožu od negativnog utjecaja UV zraka. Također bismo naglasili važnost redovitog pregleda kod dermatologa, u slučaju da se pojave neželjene staračke pjege. Iako su većinom bezopasne, staračke pjege se vizualno mogu lako zamijeniti s melanomima, koji mogu biti iznimno opasni po zdravlje.

Kako uspješno ukloniti staračke pjege?

Dobro ste pročitali. Staračke pjege se stvarno mogu ukloniti, no ono što je potrebno nakon tretmana, jest držati se određenih uputa kako se iste ne bi vrlo skoro vratile. Postoje dva načina koji će pomoći ukloniti staračke fleke na licu:

  • Trenutno uklanjanje
  • Postepeno i prirodno uklanjanje

Drugi način, odnosno prirodni, neće donijeti vidljive rezultate odmah ali ćete zato postignuti efekt duži period moći održavati bez dodatnih tretmana. Za prirodno uklanjanje staračkih pjega potrebno je:

  • prilagoditi prehranu
  • redovito uzimati C vitamin
  • piti 6-8 čaša vode dnevno
  • redovito istezanje (pomaže kod elastičnosti kože)
  • veći unos sirove hrane (svježe voće i povrće)
  • povećati unos orašastih plodova, sjemenki i voća
  • izbjegavati kavu ili čaj
  • koristiti adekvatne kozmetičke pripravke.

Recept za pripravak prirodnog podrijetla

Pomiješajte dvije male žlice soka od rajčice sa četiri žlice jogurta. Smjesu nanesite na lice i držite tako do maksimalno 30 minuta, a zatim isperite. Ovaj tretman ponavljajte prvih nekoliko puta jednom tjedno, po mogućnosti na isti dan, te nakon toga nastavite s tretmanom jednom mjesečno.

Trenutno i jednokratno rješenje za staračke fleke na licu znači tretman laserom. Nakon samo jednog tretmana ćete vidjeti rezultate, ali samo površinske. Laser ne utječe na pojavu staračkih pjega, tako da će uzročnik i dalje biti prisutan, što znači da bi se nepoželjne mrlje mogle ponovo vratiti.

staračke pjegeU svakom slučaju, stručnjaci se slažu da je povoljnija prirodna metoda, ne samo zbog kvalitetnijih rezultata nego i zato što bi tretman laserom mogao ostaviti tragove i ožiljke, koji na taj način predstavljaju dodatni problem kad je u pitanju oporavak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)