Svi linearni aktuatori na jednom mjestu

Svi linearni aktuatori na jednom mjestu

Linearni aktuator djeluje kao završni element u situacijama kad je linearno kretanje potrebno. To je komad koji omogućava linearno kretanje za razliku od kružnog kretanja koje se odvija kad koristimo klasične električne motore.

Većina aparata i uređaja koje koristimo na svakodnevnoj bazi koriste linearne aktuatore koje omogućuju kretanje u liniji. Pravocrtno kretanje.

Sva računalna oprema, velika većina kuhinjskih aparata, pojedini komadi namještaja kao ladičar, pokretna klizna vrata, roštilj i još mnogi drugi uređaji se kreću uz pomoć linearnih aktuatora.

 

Kako linearni aktuator osigurava linearno kretanje?

Linearni aktuatori su popularan izbor jer ih je lako koristiti i instalirati.

Linearno kretanje se stvara pomoću olovnih vijaka koji se mogu kretati u smjeru kazaljke na sat i obrnuto. Tim pokretom pomiču maticu koja pomaže vijku da se pomiče gore i dolje dok se okreće vijak. Tako se ostvaruje linearno pokretanje.

 

linearni aktuatori.1

Koji linearni aktuator je za vaše potrebe?

S obzirom da danas možete pronaći sve proizvode u raznim veličinama i oblicima, tako isto imate izbor kad je u pitanju linearni aktuator. Kao i u ostalim slučajevima, valja prvo istražiti kakav vam linearni aktuator točno treba. U slučaju da se odlučite za liniju manjeg otpora i na prvu izaberete najjeftiniji, mogli biste se razočarati u ishod procesa.

Linearni aktuator može biti mehanički/elektromehanički, hidraulični, pneumatski i piezoelektrični.

Električni linearni aktuatori se koriste za pretvaranje rotacijskog gibanja izmjeničnog (AC) ili istosmjernog (DC) motora u linearno gibanje. Jednostavnim radnjama guranja i povlačenja linearni aktuatori mogu pomoći pri podešavanju, naginjanju, premještanju, klizanju, spuštanju, podizanju ili guranju predmeta.

Elektromehanički linearni aktuatori se koriste za pretvaranje rotacijskog gibanja u linearno. Razlikuju se samo po izvoru napajanja koji može biti unutarnji ili vanjski.

Između ova dva tipa linearnih aktuatora prvi, odnosno električni je češći izbor korisnika iz jednostavnih razloga – lako je s njim upravljati i održavati a korisni su u nebrojenim situacijama.

hidraulični linearni aktuator

Najpouzdaniji online tool shop Tuli.hr u svojoj bogatoj ponudi ima povoljne linearne aktuatore svih vrsta. Za više informacija posjetite link  https://www.tuli.hr/linearna-tehnika/linearni-aktuatori putem kojeg možete naći više detalja o proizvodima i njihovoj najboljoj primjeni. Uz to, Tuli.hr nudi korisničku podršku pute chata gdje se možete dodatno raspitati o ostalim uvjetima korištenja.

Hidraulični linearni aktuatori koriste hidrauličnu tekućinu pod pritiskom.

Pneumatski koriste zrak ili plin pod tlakom, dok piezoelektrični linearni aktuatori koriste napon za proširenje materijala, na primjer keramike.

Hidraulički i pneumatski aktuatori su osnovni tipovi ovog proizvoda s ograničenim mogućnostima. Piezoelektrični linearni aktuatori se koriste i za vrlo precizno pozicioniranje i to koristeći minimalan napor. Također mogu podnijeti ekstremna opterećenja pa čak i od nekoliko tona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)