Dron – pomoćnik budućnosti

Dron – pomoćnik budućnosti

Dron ili bespilotna letjelica, kao uređaj je već neko vrijeme dostupan svima i postoje verzije dronova koji će zadovoljiti svačiji džep. No, za što se koriste zapravo?

Kako sad stvari stoje, dronovi se mogu koristiti za puno toga. Prije nego su postali široko popularni i dostupni, dronovi su se koristili većinom za nadzor. Dronovi danas mogu biti programirani za bilo koju funkciju.

Neko vrijeme su uživali negativnu reputaciju jer su se ljudi bojali nepoznatih letećih objekata koji laganim zujanjem daju do znanja da su prisutni. Također je poznato da su se dronovi koristili i za dostavu ilegalnih supstanci. To je bilo i za očekivati realno. Bilo koji proizvod na svijetu u krivim rukama može postati oružje.

No, mi ćemo se osvrnuti na pozitivne aktivnosti u kojima je dron od esencijalne važnosti.

Dron - pomoćnik budućnosti

Tehnologija opremljena kao rješenje za svaku potrebu

Godine 2017. Puerto Rico je devastirao uragan Maria. Nastala ogromna šteta na tom području je onemogućila rad mobitela i bežičnog interneta. FAA (Federal Aviation Administration) je službeno odobrila upotrebu dronova za obnovu tornjeva koji pružaju mobilne usluge.

Ova specifična vrsta drona se zove Flying COWs (COW je skraćenica od Cell on Wings ili ćelije s krilima). Njih je izradila američka kompanija pod nazivom AT&T (American Telephone and Telegraph Company). Njihova je svrha imitirati leteći toranj za mobilne usluge. Kad u funkciji, ova vrsta drona može lako vratiti mobilne usluge poziva i interneta onima koji su usred prirodne katastrofe ostali bez istih.

Mapiranje na jednostavan način

Dronovi su tehnologija koja nije više tako skupa. Ove ‘igračke’ se mogu naći na ebayu ili amazonu za par stotinjak kuna.

Po istom principu države koje nemaju puno resursa koriste dronove za iscrtavanje zemljopisnih karti i to s velikom preciznošću.

dron

Inicijativa mapiranja na Zanzibaru ima cilj izraditi precizne karte otoka Zanzibar i Pemba visoke rezolucije koje će obuhvatiti prostor od 1400 četvornih milja koristeći ove bespilotne letjelice.

Karte nastale ovim putem su informativnog karaktera, te će pomoći vladi Zanzibara za bolje planiranje, posjed vlasništva i nadzor okoliša. Time dronovi postaju od vitalne važnosti za održivi razvoj u Zanzibaru.

Nadzor nakon vremenskih neprilika

Godina 2017. je poznata po čestim uraganima koji su iza sebe ostavili kompletno drugačiji životni prostor. U Houstonu je te godine uragan Harvey ostavio rasulo a Miami je pogodio poznati uragan Irma.

U objema situacijama dronovi su bili i više nego od pomoći. Nakon što je neko područje potreseno klimatskom nepogodom dronovi pomažu u potrazi za preživjelima. Osim toga mogu se programirati kako bi lokalizirali preživjele koje treba spasiti, mogu procijeniti štetu te izračunati najkraći put do onih koji su zapeli u poplavi ili nekoj drugoj zamci gdje bi ih se teško moglo naći.

Poznato je također da su u Sjevernoj Karolini nakon uragana Matthew spasioci uspjeli naći čovjeka zatočenog u vlastitoj kući tijekom poplave.

military dron

Detonacija nagazne mine

Harshwardhan Zala je 14-godišnji dječak iz Indije, poznat po svom izumu, dronu koji pronalazi i detonira nagazne mine.

Dron je opremljen infracrvenim RGB senzorom, mjeračem topline i kamerom od 21 megapixela s automatskim okidačem za slike visoke rezolucije. Radi na način da detektira mine s udaljenosti te nakon što je prostor evakuiran i očišćen, baca malu bombu koja će deaktivirati nagaznu minu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)