I to se zove sport?

I to se zove sport?

Tražite možda neki sport kojim bi se bavili u slobodno vrijeme. Nemate potrebnu kondiciju za nogomet ili urođenu visinu za košarku, a ni neku posebnu želju za standardnim sportom? Na pravoj ste stranici. U nastavku vam donosimo što se sve smatra sportom u svijetu. Neki od ovih disciplina su i nas ostavili u čudu.

Šahovski Boks

Sve popularniji u Europi, Šahovski boks ili ‘Chessboxing’ je vrsta sporta u kojem igrači igraju šah i boks naizmjence. Pobjeda se može ostvariti nokautom ili šah-matom. Ukoliko ne dođe do jednog od navedenih rezultata zbrajaju se poeni dobiveni u boksu.

Meč se sastoji od 11 rundi sveukupno, 6 šahovskih i 5 boksačkih. Šahovske runde traju 4 minute a boksačke samo 3. Igrači su opremljeni za boks ali rukavice se skidaju za vrijeme šahovskih rundi. Sve runde se igraju u boksačkom ringu. Za vrijeme šaha igrači koriste čepiće za uši ili slušalice kako ih žamor ne bi dekoncentrirao. Ovaj ‘sport’ je osmislio nizozemac Lepe Rubingh 2003. godine a sama disciplina broji više od 150 profesionalaca do danas.

Chess boxing

Utrka Nojeva

Ova neobična sportska disciplina vlada na afričkom i američkom kontinentu. Nojevi se mogu jahati kao i konji, no zahtjeva posebnu opremu. Unatoč posebnoj opremi, ovaj sport nije niti malo siguran jer nojevi mogu doseći brzinu i do 70 km/h tako da su nesreće sastavni dio discipline. Posebna oprema se sastoji od posebnih uz

utrga nojeva

di i sedla koji ne pomažu u potpunosti pri jahanju jer je nojevima puno teže upravljati nego konjima.

Cheese Role ili Kotrljanje Sira

Kad kažemo cheese role, većini padne na pamet rolica punjena sirom, no kad kažemo kotrljanje sira svašta nam može pasti na pamet.

Jeste li znali da je kotrljanje sira zapravo svjetski priznata sportska disciplina?

Zabavna sportska disciplina do bola – doslovno – jer su poznate nebrojene nesreće koje su zadesile suučesnike.

U principu ogromni kolut sira se spusti sa strme nizbrdice i natjecatelji se natječu tko će ga prije uloviti. Onaj tko ulovi kolut sira je pobjednik. Kolut sira na ovaj način može dosegnuti brzinu i do 110 km/h tako da trčeći za njim nizbrdo ne obećava uspjeh.

cheese rolling

Nošenje Supruge

Baš kao što i zvuči, ovo je sportska disciplina u kojoj se natjecatelji utrkuju noseći svoje žene do cilja. Sportska disciplina je nastala u Finskoj a natjecatelji iz cijelog svijeta se okupljaju kako bi odigrali partiju života.

Staza na kojoj se utrkuju muževi je puna prepreka a od dodatne opreme supruge su te koje nose kacige. Jednostavno zato što je čest slučaj da supruga padne na pod dok se suprug trudi doći do cilja.

U slučaju da natjecatelj ispusti svoju ženu, dobiva 15 sekundi kazne te tek po isteku istih može nastaviti utrku.

nošenje supruge

Ekstremno Peglanje ili Peglanje u Zraku

Da, dobro ste pročitali. Peglanje u zraku je sve popularniji sport koji kombinira razne discipline poput bungee jumpinga, biciklizma, ronjenje, spuštanje zip lineom i druge slične sportske pothvate.

Cilje je naći naizgled nemoguće mjesto za peglanje a samo od nekih uobičajenih su motorna cesta, rub ponora i druga mjesta koja predstavljaju opasnost.

Gospodin Phil Saw i nekolicina njehovih prijatelja su započeli ovu disciplinu u njegovom vrtu prije 20 godina samo za zabavu.
Slogan ove neobične sportske kategorije je: ‘Kombinacija extremnih vanjskih aktivnosti sa zadovoljstvom koje donosi dobro ispeglana košulja’.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)