Koenzim Q10 – sveprisutni izvor energije

Koenzim Q10 – sveprisutni izvor energije

Jedan od osnovnih koenzima prisutnih u našem tijelu je koenzim Q10. Mogli bismo reći čak da je koenzim q10 esencijalna tvar topiva u mastima. Sličan je vitaminima i nalazi se u svakoj stanici u našem tijelu. Još se naziva sve prisutnim ili ubikinon (lat. ubiquitous ili sveprisutan).

 

Kako djeluje koenzim Q10?

Najvažnija funkcija koju obavlja koenzim Q10 je pretvorba prehrambene energije u vlastitu tjelesnu energiju. Najviše ga proizvode naše srce, jetra, bubrezi i gušterača. Zdravlje navedenih organa i njihova sposobnost obavljanja osnovnih fizioloških funkcija ovise o dovoljnoj koncentraciji koenzima Q10.

Naše tijelo također proizvodi koenzim Q10. U najvećoj koncentraciji ga proizvedemo do 22 – 23. godine života.

U kasnijim godinama života naše tijelo više nije sposobno proizvoditi koenzim q10 a to može imati negativan utjecaj na naše zdravlje i općenito kako se osjećamo.

Ako osjećate trajni umor i malaksalost, nedovoljno ste koncentrirani i patite od metaboličkih poremećaja može značiti da vašem tijelu kronično nedostaje koenzim q10. Općenito govoreći, kronični nedostatak ovog koenzima može dovesti do raznih poremećaja kao što su dijabetes kod starijih osoba ili oštećenja krvižilnog sustava. Također može loše utjecati na našu kožu jer nedostatak koenzima q10 može rezultirati ubrzanim starenjem stanica i samim time i naše kože.

 

Koenzim mladosti

Upravo zbog značajnog utjecaja koje ima koenzim q10 na našu kožu i njezinu elastičnost nazivamo ga i koenzimom mladosti.

koenzim q10

Pomaže kod cirkulacije, stimulira imunitet, povećava razinu kisika u tkivu i pomaže nam u borbi protiv starosti. Nedovoljna razina koenzima q10 je povezana s dijabetesom, mišićnom distrofijom i periodontalnom bolešću.

Stručnjaci ističu kako dodatak ovog koenzima u prehrani može pomoći onima koji pate od sezonskih alergija, astme i sličnih bolesti dišnih puteva.

 

Koenzim Q10 u prirodi

Koenzim q10 se može naći i u hrani koju svakodnevno konzumiramo. Hrana koja je najbolji izvor koenzima q10 su biljna ulja, pogotovo sojino i sezamovo, orašasti plodovi, crveno meso, plava riba, pileća jetrica, špinat, kelj, brokula, naranče, jagode i soja.

koenzim q10

Vegetarijanci i vegani ne unose optimalnu količinu koenzima q10 zbog vrste prehrane, te bi svakako profitirali dodatnim unosom koenzima q10.

Koenzim q10 je vrlo potentan oblik prirodnog antioksidansa te na taj način štiti membrane stanica od slobodnih radikala koji nastaju tijekom stvaranja energije u mitohondrijima.

 

Kozmetički preparati s dodatkom koenzima q10

S obzirom da koenzim q10 ima pozitivan utjecaj na našu kožu te uvelike pomaže kod smanjenja bora na licu, ne čudi da je sveprisutan u kozmetičkim proizvodima. Koristeći preparate s dodatkom koenzima q10 moći ćete vidjeti prve rezultate u vrlo kratkom roku.

koenzim q10

Osim što ga nalazimo u hrani i preparatima, koenzim q10 se može uzimati i kao suplement, odnosno dodatak prehrani.

Znanstveno je dokazano da redoviti unos koenzima q10 pomaže:

  • poboljšanju rada srca i krvožilnog sustave
  • smanjiti glavobolje i jake migrene
  • kod manjka energije i iscrpljenosti
  • regulaciju šećera u krvi
  • kod povećanja plodnosti u oba spola
  • zaštititi kožu od znakova starenja
  • pri sportskim aktivnostima

Ozbiljnije nuspojave kod uzimanja suplemenata koji sadrže koenzim q10, nisu zamijećene, a od blagih nuspojava bilježimo tipične znakove da ste unijeli promjenu u svojoj dnevnoj rutini a to su: probavni problem, osjetljivost na svjetlo i glavobolja u jako malom postotku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *