Koji sportovi za cure od 12 godina su najbolji?

Koji sportovi za cure od 12 godina su najbolji?

Fizička aktivnost je od iznimne važnosti za općenito zdravlje ljudskog organizma. Iako nikad nije kasno da se počnete baviti nekim sportom u životu, barem rekreativno, najbolji primjeri ukazuju na važnost sporta od samog djetinjstva. Osim toga, poznato je da sportska aktivnost u najranijoj dobi, pozitivno utječe na fizički i mentalni razvoj, kao i kod motoričkih sposobnosti, koje se razvijaju između 7. i 12. godine života. No koji sportovi za cure od 12 godina bi bili najbolji izbor? Isto vrijedi i za dečke vršnjake. Za najbolji odgovor treba uzeti u obzir nekoliko faktora, o kojima ćemo raspravljati u nastavku teksta.

Stručnjaci smatraju da je optimalna dob djeteta za pristupanje sportu 6 godina starosti, te da bi se u 12-oj godini trebalo samo opredijeliti za željeni sport kojim će se ozbiljnije baviti. Djeca koja se u ranoj dobi počnu baviti sportom su više disciplinirana te lakše prihvaćaju pojam ‘obveze’, što ujedno vodi i do više razine odgovornosti.

Sportovi za cure od 12 godina

Prvo što treba uzeti u obzir u ovom slučaju je osnovna kategorizacija sportova. Postoje timski i individualni sportovi. Timski ovise o timskom radu, kompatibilnosti između igrača dok se rezultati u individualnim sportovima postižu uz pomoć snage, znanja i spremnosti individualca. U ranoj dobi, još od dana vrtića, možete zaključiti hoće li dijete biti timski igrač ili voli pobjeđivati samo za sebe. Kad su u pitanju sportovi za cure, najčešće ćemo misliti na balet, gimnastiku, sinkronizirano plivanje ili odbojku. Svaki od tih sportova zahtijeva određenu razinu fizičke spremnosti i ne znači nužno da će svima isti odabir odgovarati.

Plivanje

Plivanje definitivno spada u kategoriju – sportovi za cure. Poznato je da dok plivamo, svi mišići u tijelu rade simultano, što znači da ima najbolji utjecaj na oblikovanje tijela. Ovim sportom se djeca mogu baviti već od 5. godine života. Plivanje povećava imunitet, trenira mišiće i jača kralježnicu. Samim time povoljno utječe na držanje i razvoj pluća i dišnog sustava. Rad cijelog tijela u istom trenutku ima pozitivan utjecaj na mentalni razvoj te poboljšava utjecaj drugih vrsti vježbi. Plivanje je iznimno dobar posrednik kod borbe s pretilošću ili skoliozom.

Gimnastika

gimnastika

Kad kažemo sportovi za cure, gimnastika nam među prvima pada na pamet. Jedan od osnovnih sportova s iznimno pozitivnim utjecajem na razvoj djeteta, gimnastika je odlična disciplina za općeniti uvod u sport kod djece. Najmlađi gimnastičari mogu krenuti u ovaj sport već s 2 godine života. Stručnjaci smatraju da gimnastika ima pozitivan utjecaj na samopouzdanje djeteta u kasnijoj dobi.

Atletika

Kraljica sportova, poznatija kao Atletika, se sastoji od velikog izbora sportova i disciplina. Djeca posebno vole atletiku zbog njene raznovrsnosti i činjenice da postoje zahtjevnije kategorije pri kojima će se morati dodatno potruditi. Djeca općenito više prihvaćaju izazove, a pozitivna natjecateljska atmosfera će ih svakako ponukati da ulože više truda pri izvođenju nekih dijelova. Veći trud će dovesti do pomicanja granica pri postizanju rezultata.

Tenis

tenis

Tenis je odličan izbor sporta za djecu od 7. godine života. Glasi za individualan sport, no stručnjaci preporučuju da se djecu trenira u grupi na samom početku. Poznato je da savršeno pomaže kod razvijanja koordinacije i motoričkih sposobnosti. Također se smatra da pozitivno utječe i na intelektualne vještine zbog toga što igrač mora moći predvidjeti smjer u kojem će putovati loptica, jačinu udarca te na koncu kako varati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)