Najljepše panoramske ceste u Hrvatskoj za vožnju

Najljepše panoramske ceste u Hrvatskoj za vožnju

Volite putovati?

Odnosno volite duge vožnje na putovanjima i ceste koje oplemenjuju put?

Ili vožnje manje poznatim cestama koje će vas dodatno upoznati s baštinom i kulturom naše male države.

Onda ste na pravom mjestu. Mi smo preuzeli ozbiljan zadatak obavijestiti vas o nekim manje poznatim panoramskim cestama u Hrvatskoj koje sigurno niste još obišli.

 

Priprema, pozor, ljeto!

Ljeto je tu, iza ćoška. S klimatskim promjenama, prošle godine smo mogli već u mjesecu svibnju na more kao što smo prethodnih godina to činili kasnije u sezoni.

Tako da pripreme mogu već početi.

Kad turisti dođu na našu obalu vlastitim ili unajmljenim automobilima, prvo se odlučuju za autoput. Naravno i GPS će ih tamo odvesti.

Neki to rade jer misle da je to jedini način a drugi kako bi izbjegli gužve.

U svakom slučaju obe kategorije nerijetko zapnu baš na autoputu u gužvi koja se miče prema natrag, barem je takav osjećaj.

Odlučite se i vi za odmor u vašem ritmu i iskoristite jednu od manje poznatih cesti na Hrvatskoj obali za svoje putovanje.

 

Ljubitelji prirode – cesta Rudolfina

cestaRudolfina je stara Hrvatska panoramska cesta podrijetlom iz 19. og stoljeća.

Spaja primorsku i kontinentalnu Hrvatsku u dužini od 67 kilometara nakon čega završava – u moru.

Ogulin i Novi Vinodolski su gradovi koji su spojeni direktno Rudolfinom, koja cijelom dužinom prolazi kroz bajkovitu šumu, čestu pojavu u našem gorju.

Još je poznata kao i ‘Zaboravljena Cesta’ što nikako nije zaslužila. Naročito jer ćete putovanjem ovom cestom upoznati i jako puno konja koji obitavaju na ovom području i drugih životinja. Zato vozite oprezno i uz ispravnu opremu.

 

Majstorska cesta za avanturiste

Ime je dobila po načinu gradnje iz njemačkog jezika ‘Meisterstuck’ i znači doslovno probijanje živih stijena.

Na taj način je i nastala Majstorska cesta koja je nekad bila ključna za poštanski i trgovački promet. Ova cesta spaja kontinentalnu Hrvatsku s Rijekom.

Majstorska cesta je najkraći put, odnosno pravi prečac do Dalmacije. Originalna zamisao je bila da spaja Zadar s kontinentalnom Hrvatskom u prošlosti.

Nije asfaltirana i zahvaljujući zaštiti koju uživa od Ministarstva kulture kao povijesna cesta i kulturno dobro.

Naročito je privlačna motociklistima (s malo jačim gumama jer je cijela cesta zapravo makadam) i avanturistima s off-road vozilima. Ono što će vas natjerati da se opet vratite na Majstorsku cestu su pogledi oko zadarskog arhipelaga i nevjerojatni prizori duž ceste.

 

Jadranska Magistrala

jadranska magistralaNajduža cesta s preko 600 kilometara dužine koja spaja cijelu našu obalu je Jadranska magistrala. Ako ste ljetovali na hrvatskoj obali sigurno ste se vozili bar dijelom ove ceste.

No, kako ona izgleda kad se putnici ne odluče za autoput, donosimo u nastavku.

Duž Jadranske magistrale imate opciju posjetiti neke od nacionalnih parkova na našoj obali. Osim toga, ako se nalazite negdje oko Zadra, na primjer, preko Jadranske magistrale možete obići sva okolna mala mjesta s velikim značajem.

Tako možete svaki dan svog odmora organizirati dnevni izlet na neku drugu lokaciju.

Ovisno o lokaciji možete organizirati i dnevne aktivnosti. Ako vas zanimaju parkovi prirode i općenito netaknuta priroda, nećete imati dovoljno dana odmora za sve obići.

Ako koristite Jadransku magistralu i vozite sami, upozoravamo da bi vam put mogao biti dosadan. Radi se o dugačkim, vijugavim cestama koje je najljepše doživjeti s društvom. Neke dionice, one zastarjele, su pune rupa i opasnih zavoja, a neke jako udaljene od grada s kojim su spojene.

Savjetujemo da u ovom slučaju pripremite dovoljno zaliha za ovaj dugačak put prepun predivnih doživljaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)