Jednostavne vježbe za bolna leđa

Jednostavne vježbe za bolna leđa

Činjenica je da koljena, zglobovi i leđa ne opraštaju ako smo bili nemarni prema njima. Problemi nastaju kad zanemarimo bol, nekad jednostavno jer nam životne okolnosti ne dopuštaju da se s time opterećujemo. No, to zapravo ne bi trebalo biti tako. Dapače, stručnjaci savjetuju da je na spomenutim dijelovima tijela, bilo kakva bol zapravo nešto što ne smijemo ignorirati. Također napominju da je bol u leđima npr. znak da su leđa opterećena duži period.

Bolovi u donjem dijelu leđa se najčešće pojavljuju kod pojedinaca koji većinom sjede za stolom na radnom mjestu. Dugotrajno sjedenje, posebno ako sjedite u nepovoljnom položaju zbog neispravne uredske stolice, može dodatno oštetiti stanje kralježnice, ali i nepovoljno utjecati na stomak i opterećenje koje podnose kukovi u sjedećem položaju.

Ako tražite vježbe za bolna leđa na dobrom ste mjestu jer u nastavku teksta donosimo najbolje upute koje Vam neće oduzeti previše vremena.

 

Bolovi u donjem dijelu leđa – vježbe

Donji dio leđa je često najviše opterećen dio tijela, bilo to u šetnji, sjedenju na poslu ili za vrijeme obavljanja rutinskih zadataka. Duge vožnje i nepovoljan položaj u snu također mogu nanijeti dodatnu štetu na donji dio leđa.vježbe za bolna leđa

Kako biste to sve izbjegli, preporučamo da redovito radite sljedeće vježbe za bolna leđa, za koje Vam nije potrebno više od prostirke i dobre volje:

  • Lezite na prostirku, pazite da Vam je donji dio leđa kompletno na tlu, podignite noge u koljenima i spustite stopala ravno na tlo. Desnu nogu ispružite i zatim namjestite na lijevo bedro, čineći mali trokut s nogama. Provucite ruke iza lijeve noge te ju podignite. Lijevo stopalo je aktivno a lijevu nogu možete ispružiti u zrak za postizanje više otpora. Isto ponovite na suprotnoj strani.
  • Sljedeću vježbu možete raditi na rukama i koljenima. Ravnomjerno se namjestite i pazite da Vam gornji dio tijela nije opterećen, nego čvrst i stabilan. Lagane pokrete radite u donjem dijelu leđa, uz ravnomjerno disanje i ujednačen pokret glavom. (U Yogi se ova vježba zove Cat-Cow ili Mačka-Krava).
  • Nakon te vježbe za bolna leđa, ostanite u istom položaju, ali ovaj puta da se palčevi na stopalima dodiruju a koljena su raširena koliko je široka i prostirka. Desnu ruku podignite prema stropu, pazeći da je prati Vaš pogled te provucite pažljivo ispod ramena lijeve ruke. Ponovite ovaj pokret nekoliko puta, imajući na umu da cijelo tijelo treba biti aktivno, te na koncu ostanite ležeći na desnom uhu i dišite nekoliko trenutaka. Ponovite to sve i na suprotnoj strani, uvijek održavajući tijelo aktivnim i čvrstim. Pažljivo dišite.

Ponavljajte ove vježbe svaki dan, svjesni ograničenja svog tijela. Bez obzira što želite odlične rezultate u kratkom roku, slušajte svoje tijelo i poštujte njegove granice. Tijelo će vam biti zahvalno.

Osim vježbanja, pokušajte odgonetnuti ponavljate li često pokrete koji dodatno narušavaju zdravlje leđa. U skladu s tim savjetujemo da kod pokreta koji uključuju saginjanje ili nošenje teškog tereta, imate uvijek savijena koljena i aktivna stopala.

Također kod nošenja teških stvari, nastojte držati teret što bliže torzu – na taj način donji dio leđa nije opterećen dodatno i lakše će Vam biti obavljanje i ostalih svakodnevnih radova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *