Sportski rekviziti za fleksibilnost

Sportski rekviziti za fleksibilnost

Joga je prisutna više od 5000 godina. Danas se na jogu gleda kao na seriju vježbi koje pomažu kod fleksibilnosti, čvrstoće mišića i općoj zdravstvenoj slici pojedinca.

No, u vrijeme kad je nastala, joga je zamišljena kao disciplina koja će ujediniti čovjekovo mentalno, emotivno i fizičko stanje. Joga u prijevodu znači zajednica i ima masivni utjecaj na mentalno zdravlje.

Često se smatra kao vježbom za koju ne treba nikakav dodatni rekvizit. Osim prostirke naravno. Iako danas ni prostirka nije esencijalna kako bi se joga vježbala jer postoje dodaci za stopala i dlanove koji će imitirati postojanje prostirke dok vježbate bilo gdje.

Međutim, u disciplini zvana joga ima jako puno rekvizita između kojih Jogiji mogu birati.

joga

Korištenje rekvizita nije varanje

Rekviziti poput blokova, elastičnih vrpci, koluta za Jogu ili čak stolice za inverziju su poznati joga rekviziti koji vam mogu pomoći postići željenu fleksibilnost u kraćem roku.

Korištenje Joga rekvizita nikako nije varanje dok vježbate. Ljudsko tijelo pamti sve, i dobro i loše. Tako korištenjem rekvizita pomažete tijelu da zapamti kako se osjeća u trenutku postignute poze. Tijelo na taj način pamti koji mišići su u funkciji.

Mišićna memorija će pomalo dovesti do ciljane pozicije bez rekvizita.

Iyengar Joga

Iyengar joga je podvrsta koja najveću pažnju posvećuje detaljima, preciznosti i točnom poravnanju tijelu dok vježbate.

Začetnik ove vrste joge je B.K.S. Iyengar, koji je poznat po upotrebi rekvizita pri vježbanju. Gospodin Iyengar koji se bojao da će biti vidljivo manje fleksibilan od svojih učenika je uveo upotrebu rekvizita koji neće dopustiti ljenčarenje. Upravo suprotno, svojim metodama učenja i objašnjavanja, Iyengar je bio obožavani učitelj joge od svojih studenata.

Za sve one koji žele kultivirati snagu i izdržljivost je stvorena ova vrsta joge. Vinyasa joga je za razliku od Iyengar joge brža vrsta vježbe. Polaznici Iyengar joge rade na preciznosti i malo se duže zadržavaju u raznim pozama.

iyengar joga

Vrste rekvizita za jogu

Već smo spomenuli prostirku. Pri kupnji prostirke za jogu izbjegavajte fitness prostirke. Iako su nešto deblje, fitness prostirke nisu namijenjene za zadržavanje na prostirci te mogu biti skliske za ruke i stopala. Kod prostirke je najvažnije da možete mirno stajati na njoj jer neke vježbe zahtijevaju stanje mirovanja.

Blokovi za jogu – ovaj rekvizit se koristi za dublje istezanje i lakše postizanje određene poze, pritom pazeći na ispravno poravnanje. Ako ste početnik, malo je vjerojatno da ćete se moći istegnuti do maksimuma odmah. Zato upotrebom blokova možete doći do željene pozicije.

Čarape i rukavice za jogu – rekviziti koji će pomoći pri vježbi bez prostirke. Osim što skupljaju znoj, dio koji pokriva dlanove i stopala ima dodatak koji će vam olakšati dugo stajanje u bilo kojoj pozi. Joga vam pomaže da kontrolirate ravnotežu cijelog tijela, a joga čarape pomažu kod stabilnosti stopala.

Joga kotač – relativno novi rekvizit na ovom polju. Kotač ili Yoga Wheel se koristi kod malo težih poza. Pomaže kod otvaranje prednjeg dijela tijela i mekoću kralježnice pri istezanju. Joga kotač će istegnuti prednji dio torza u cijelosti, što znači opuštanje kukova, jačanje abdomena, prsa i ramena. Dok čini transformaciju prednjeg dijela tijela, vaša kralježnica je istegnuta na siguran način. Kotač se također koristi kod dubljih istezanja leđa ili balansiranja cijelog tijela na rukama ili podlakticama.

yoga kotač

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)